Szívügyünk a kunszentmiklósi labdarúgás – interjú Erdős Bálinttal

2024-02-21 13:05:16-kor,Egyéb kategóriában

A Bakér Mente készített interjút a Miklósi GYFE elnökével és utánpótlás edzőjével, Erdős Bálinttal. Az interjút alább vágatlan verzióban olvasható.

A Miklósi Gyermekfoci Egyesület sokat tesz a felnőtt focicsapat sikeres felkészítéséért és az utánpótlás neveléséért. Hogy mindezt milyen körülmények között tudják biztosítani, arról Erdős Bálintot, az egyesület elnökét, edzőt kérdeztem.

Bálint, mint utánpótlás labdarúgás szakosztályvezető és utánpótlásedző, hogyan látod, mi a jelenlegi helyzet a felnőtt és gyermek foci háza tájékán?
Az elmúlt félévben mind felnőtt, mind utánpótlás szinten talán eddig még nem látott sikereket értünk el. Felnőtt csapatunk veretlenül vezeti a Bács-Kiskun Vármegyei Bajnokság III. osztályának Nyugati csoportját. Az U16-os csapatunk 2. helyen, míg U14-es legkisebb bajnoki rendszerben induló csapatunk a felnőtt csapatunkhoz hasonlóan listavezető. Tehát a téli szünetet nagyon elégedetten és bizakodóan tölthette midenki.

→ Hol tart most a gyermekfoci és a gyermekfoci-képzés? Milyen korosztályt érint az utánpótlás-nevelés?
Jelenleg Kovács Zoltán, Beszedics Tibor , Erdős Bálint edzőkkel és egy kapusedzővel, Beszedics Tamással végezzük a szakmai munkát. A legkisebbektől kezdve 3 kunszentmiklósi óvodában tartunk "ovifocis" foglalkozást. Ez a kis délelőtti labdás játék az előszobája az egyesületi képzésünknek. U7, U9 és U11-es csapatainkat a Bozsik Program keretein belül versenyeztetjük. Ez az edzések mellett 4-5 hétvégi alkalmat jelent Kiskőrösön, ahol a térség többi csapataival mérettetjük meg magunkat. Fontos megjegyezni azonban, hogy ezekben a korosztályokban abszolút nem az eredmény, hanem a játék élvezete a fő szempont. U14-es csapatunk, aki tovább fejlődve (tavalyi évben bajnoki bronzérmet szerzett) az őszi szezont a tabella élén zárta, heti 3 alkalommal készül az év során. U16-os csapatunk, ahogy említettem, hatalmas teljesítményt felmutatva jelenleg a második a bajnoki tabellán. A következő évre nagy célunk, hogy U19-es csapatot is indítsunk, hiszen az újjáalakuló utánpótlásunk gyerekei most értek abba a korba, hogy ezt meg tudjuk tenni.

→ Térjünk át a felnőttekre. A felnőtt csapat veretlenül áll a megyei III. osztály élén. Hol tart a felkészülés, mi a reális esély a tavaszi fordulóra?
A felnőtt csapatnál nyáron edzőváltás történt. Lovász Sándor helyét, akinek nagyon hálásak vagyunk azért, amennyit tett a miklósi fociért, Kovács Zoltán vette át. Több rutinosabb játékost is sikerült igazolnunk, valamint egy igazi kis baráti társaság alakult ki a csapaton belül. Heti két alkalommal edzettünk, és az edzéslátogatottság még magasabb szinten is kimagaslónak számított volna. Egyetlen kitűzött célunk volt, hogy egy jó társaságot alakítsunk ki, akinek a mérkőzéseire szívesen járnak ki a szurkolók. Azt gondolom, ez maximálisan sikerült. Csapatunk 10 győzelemmel és 2 döntetlennel, 4 pontos előnnyel vezeti a csoportját. Fontos kihangsúlyoznom az eredmény érdemeit növelve, hogy minden egyes játékosunk tagdíjat fizet nálunk, és szívügyének tekinti városunk labdarúgását. A csapat szép pillanatokat okozott a lelkes szurkolóinknak, akik sokszor még idegenbe is szép számmal kísértek el minket. Felkészülésünk január 23-án kezdődik. Heti 2 alkalommal és 5 edzőmérkőzéssel (Bugyi II, Akasztó II, Ágasegyháza, Szabadszállás, Kiskőrös II) készülünk a tavaszi szezonra. Célként nem volt kitűzve a bajnoki cím, de ahogy szokott lenni, evés közben jön meg az étvágy. Nagyon szeretnénk aranyéremmel zárni a bajnokságot. A csapatunkban megvan a minőség ehhez, de tavasszal még egy lapáttal rá kell tennünk, mivel innentől kezdve mindenki minket akar majd megverni.

→ A szép eredményeitek elérésre hogyan, milyen körülmények között készültök a bajnokságra és az utánpótlás-nevelésre?
Egyesületünk az elmúlt években óriási fejlődésen ment keresztül. A romos öltözőnk már a múlté, és kívülről, valamint belülről is felújításon esett át, kielégítve a nálunk sportolók igényeit. Két pályánkat sikerült felújítanunk és megfelelő állapotba hoznunk. Emellett nagy vágyunk egy műfüves pálya, ami nagyban megkönnyítené a téli felkészülésünket. Edzés eszközeink azt gondolom kifogástalanok. Valamint minden korosztályunk egységes edzésfelszerelést (póló, melegítő, széldzseki) kap, és így a megjelenésünk is megfelelő.

→ Végezetül, bennünk nézőkben, szurkolókban is felvetődik a kérdés, hogy mik az álmaitok?
Mivel továbbra is az utánpótlás-nevelés a klubunk fő irányvonala, így célunk, hogy minél több gyermek sportoljon nálunk. Büszkék vagyunk arra, hogy már a környező településekről is sokan minket választanak, de ez is tovább fejleszhető még. Azt gondolom jó úton haladunk, de nagyon sokat kell azért tennünk, hogy a szép eredményeink megmaradjanak, és a térségben hosszútávon meghatározó szerepet töltsünk be. Felnőtt szinten már most öröm látni, amikor pár fiatalunk be tud mutatkozni a nagyok között. Én azt mondtam, reálisan 10 éven belül Kunszentmiklósnak a megye első osztályúnak csapatának kell lennie. Természetesen ezt saját neveléseinkre támaszkodva szeretnénk elérni. Ez egy hosszú út. Jelenleg élvezzük azt, hogy minden rendben van az egyesület körül és sikeresek vagyunk ezen a szinten. A nagyobb célok természetesen anyagi szinten is nagyobb költségekkel járnak. Nagyon köszönjük a város vezetésének, valamint az eddigi szponzorainknak a segítséget, és továbbra is várjuk a kunszentmiklósi labdarúgásért tenni akaró támogatókat.
Azt gondolom, a városban megmozdult valami, és egyre többen érdeklődnek a foci iránt. Érdekli őket az egyesület élete. Szeretném megköszönni a lelkes szurkolóknak a támogatását, valamint mindenkinek, aki a klub körül tevékenykedett és tett a kunszentmiklósi labdarúgás jelenéért és jövőjéért.

Koós Zita

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.